Vyhodnocení roku 2013

01.01.2014 18:51

Zhodnocení činnosti Vzpěračské školy Oty Zaremby – Horní Suchá za rok 2013

 

Oddíl vzpírání začal svou činnost náborem v měsíci lednu na Základní škole v Horní Suché. Po úspěšném náboru přišlo do oddílu 17 dětí, které se v průběhu roku částečně obměnily a doplnily. V současné době máme v oddíle aktivních asi 25 dětí. V ligové soutěži žáků jsme v roce 2013 postavili 3 družstva, z toho jedno družstvo mladších žáků a 2 družstva starších žáků. Po prvním ligovém kole mladších žáků jsme byli celorepublikově na 3. místě, po třetím a čtvrtém kole jsme už tuto soutěž v žákovské lize vedli. Finálová soutěž mladších žáků, které se zúčastnilo 6 nejlepších družstev republiky, se konala dne 9. 11. 2013 v Holešově, kde naše družstvo ve složení František Polák, Jiří Červeňák, Petr Kmeťo a Daniel Mayer suverénně zvítězilo.

  1. místo VŠOZ Horní Suchá 995,6 bodů
  2. místo TJ Holešov 874,1 bodů
  3. místo TJ Rotas Rotava A 850,4 bodů

V ligové soutěži starších žáků jsme postavili 2 družstva. Pro zajímavost bylo zpočátku naše „A“ družstvo na 6. místě a naše „B“ družstvo na 9. místě. Naši závodníci se díky své píli a tréninkovému úsilí rychle zlepšovali a po čtvrtém kole jsme už vedli ligu starších žáků o 1 bod a  „B“ družstvo bylo na 8.- posledním finálovém místě. Do finále ligy starších žáků, které se konalo 7. 12. 2013 opět v Holešově, se probojovalo 8 nejlepších družstev z České republiky. Po dramatickém boji jsme zvítězili a vybojovali titul mistra České republiky, a to ve složení Matěj Moskal, Štěpán Zbořil, Patrik Baláž a Matěj Bittner. Naše „B“ družstvo skončilo na 5. místě ve složení Jakub Galik, Martin Štreichl, Miroslav Vavrek a Miroslav Vyhlídal.

  1. místo  VŠOZ Horní Suchá „A“ 689 bodů
  2. místo Sokol Jižní svahy Zlín 651 bodů
  3. místo TJ Lokomotiva Cheb 597 bodů
  4. místo Bonatrans Bohumín 540 bodů
  5. místo VŠOZ Horní Suchá „B“ 515 bodů

V soutěži jednotlivců jsme v kategorii mladších a starších žáků vybojovali celkem 16 medailí. V Příboře dne 8. 6. se konalo Mistrovství České republiky starších žáků. Na této soutěži mohou startovat i mladší žáci, pokud splňují stanovený limit. Sportovní komise ČSV nominovala z našeho oddílu celkem 10 závodníků.

Titul mistra České republiky vybojovali tito dva naši mladí sportovci:

ve váze do 32 kg František Polák výkonem 88 kg

ve váze do 36 kg Jiří Červeňák výkonem 70 kg

Stříbrné medaile získali naši závodníci:

ve váze do 36 kg Patrik Baláž výkonem 75 kg

ve váze do 40 kg Matěj Bittner výkonem 68 kg

ve váze do 45 kg Petr Kmeťo výkonem 74 kg

Bronzové medaile vybojovali tito závodníci:

ve váze do 36 kg Daniel Mayer výkonem 59 kg

ve váze do 40 kg Vojtěch Nistor výkonem 68 kg

ve váze do 50 kg Jakub Galik výkonem 88 kg

Na čtvrtém místě skončil v této váze Štěpán Zbořil a ve váze do 56 kg skončil na šestém místě Patrik Maryňok.

Na Mistrovství České republiky juniorů do 17 let, které se konalo dne 12. 10. v Havířově, startovali ve váze do 50 kg tři naši závodníci, a to Vlastík Moskal, který vybojoval titul mistra republiky, na druhém místě skončil Štěpán Zbořil a na čtvrtém místě Jakub Galik.

Mistrovství republiky mladších žáků proběhlo dne 9. 11. v Holešově současně s finále ligy mladších žáků. Na toto mistrovství ČR bylo nominováno 8 závodníků.

Titul mistra České republiky vybojovali tito kluci:

ve váze do 32 kg zvítězil Matěj Moskal výkonem 411 bodů

ve váze do 36 kg zvítězil František Polák výkonem 384 bodů

ve váze do 50 kg zvítězil Petr Kmeťo výkonem 302 bodů

Stříbrné medaile vybojovali tito naši závodníci:

ve váze do 32 kg Daniel Mayer výkonem 280 bodů

ve váze do 36 kg Miroslav Vyhlídal výkonem 220 bodů

ve váze do 45 kg Matěj Bittner výkonem 334 bodů

Bronzové medaile v soutěži získali:

ve váze do 40 kg Jiří Červeňák výkonem 308 bodů

ve váze do 50 kg Kristián Pokuta výkonem 227 bodů.

V této soutěži vytvořil náš František Polák 3 české rekordy ve čtyřboji, a to ve váhové kategorii do 36 kg. Nejúspěšnější náš závodník v této soutěži Matěj Moskal vytvořil 2 české  rekordy ve váze do 32 kg: v trhu 43 kg, v nadhozu 56 kg.

 

Největším společensko-organizačním a sportovním úspěchem bylo uspořádání 1. ročníku Mezinárodní velké ceny Horní Suché, která se konala 26. 10. Soutěž proběhla ve sportovní hale obce za účasti 3 družstev ze Slovenska, 1 družstva z Maďarska a 4 družstev z České republiky. Celkem startovalo 50 žáků a žákyň. Soutěž zahájil starosta obce Horní Suchá Ing. Jan Lipner a předseda Českého svazu vzpírání Mgr. Petr Krol. V soutěži mladších žáků startovalo družstvo ve složení František Polák, Jiří Červeňák a Petr Kmeťo. Tito kluci v uvedené kategorii zvítězili. V soutěži jednotlivců – mladších žáků zvítězil Matěj Moskal, na druhém místě skončil František Polák, třetí místo obsadil Jiří Červeňák a čtvrté Matěj Bittner (všichni VŠOZ). Ve věkové skupině starších žáků jsme nebyli tak úspěšní. Naše družstvo vybojovalo 2. místo a v soutěži jednotlivců se nejlépe umístil náš závodník Štěpán Zbořil na 8. místě. Tato Mezinárodní velká cena Horní Suché byla prezentována taktéž v médiích, a to jak v televizi Polar, tak v České televizi. Kromě výše uvedených významných soutěží jsme se zúčastnili dne 14. 9. Velké ceny Bohumína, kde v kategorii žáků zvítězil náš Matěj Moskal a na třetím místě se umístil opět náš František Polák. Dne 30. 11. jsme startovali na Velké ceně Zlína. V soutěži žáků zvítězil náš František Polák a naše „A“ družstvo. Posledním výrazným úspěchem byl start na mezinárodní soutěži Pohár starosty města Boskovic, kde v soutěži žáků zvítězil opět  František Polák a čtvrté místo obsadil náš Jakub Galik.

V oddíle pracují 3 trenéři, a to Luboš Sršeň, Emil Brzoska a Pavel Khek.

Výbor oddílu pracuje ve složení: předseda oddílu Ota Zaremba, jednatel Emil Brzoska, hospodář Jindřich Karas, člen oddílu Pavel Khek a předseda revizní komise Luboš Sršeň.

 

Zprávu o činnosti zpracoval: Emil Brzoska.  

V Horní Suché dne 1. 1. 2014